Przełom maja i czerwca, to idealny czas na rozpoczęcie zielonych żniw w gospodarstwie. O jakości paszy zebranej decyduje przede wszystkim termin ich rozpoczęcia. Jest on uzależniony od warunków pogodowych. Pierwszy pokos najczęściej przypada na końcówkę maja i początek czerwca. W tym roku, pogoda jak na razie nie sprzyjała aż tak bardzo, rozpoczęciu zielonych żniw. Nie ma jeszcze co kosić, po prostu trawa nie ma wagi. Moment rozpoczęcia koszenia łąki decyduje o jakości paszy, do której powstania zostanie trawa wykorzystana. Podczas zielonych żniw zbieramy różne gatunki roślin. Co za tym idzie dojrzałość kośną osiągają w różnych terminach. Należy zwrócić uwagę na wysokość koszenia. Najlepiej, żeby trawa była koszona na wysokości od pięciu do sześciu centymetrów. Jeżeli będzie koszona zbyt wysoko, to pozostała masa ścierni może utrudniać odrastanie nowych pędów i sprzyjać pojawianiu się chwastów. Natomiast, jeżeli trawa będzie koszona zbyt nisko, to o wiele łatwiej o mechaniczne zanieczyszczenie.